Hur många Mil bör jag få ut av mina Däck?

En vanlig fråga i däckens värld är hur lång körsträcka man bör kunna få ut av sina däck. Tyvärr är det inte en exakt vetenskap att få fram ett svar. Det beror på olika faktorer, inklusive:

 • Kvalitén och konstruktionen av dina däck
 • Materialet som dina däck är gjort av
 • Hur lämpliga dina däck är för just din bil
 • Dina däcks ålder och tillstånd (även hur de har förvarats kan göra en skillnad)
 • Dina geografiska och atmosfäriska förhållanden (ja, på riktigt!)

Och de kanske två viktigaste punkterna:

 • Hur väl du underhåller dina däck
 • Din körstil/körvana

För de fem första punkterna ovan är allt du kan göra att köpa kvalitetsdäck från välkända tillverkare och leverantörer, och säkra att dina däck monteras av ett proffs. Jag rekommenderar emot att köpa delvis använda däck eller andrahandsdäck eftersom du då inte har någon garanti på att de är säkra att använda, och de kan ofta visa sig vara en dålig investering på sikt. Välanpassade premiumdäck bör hålla i drygt 3200 mil (32186 kilometer), om de underhålls väl.

Vilket leder oss till de två sista punkterna ovan: du har själv stor inverkan på dina däcks levnadstid, och att hålla dem i gott skick kan förlänga deras levnadstid med hundratals mil och spara dig massor med pengar.

Däckunderhåll:

Kolla dina däck med några veckors mellanrum för att säkra att de håller sig i gott skick. Det tar inte lång tid, och det är bara några få nyckelpunkter som du måste vara uppmärksam på:

1) Mönsterdjupet: För att vara lagliga och säkra måste mönsterdjupet på dina däck vara minst 3 mm. Detta kan du enkelt kolla genom att sätta in ett litet mynt in fåran. Om du kan se hela yttre kanten på myntet bör du byta ut dina däck. bromssträckan ökar märkvärt efter detta djup. Slitna däck har betydligt sämre greppförmåga och är således betydligt farligare i hala eller blöta förhållanden.

2) Lufttrycket. Kolla din bils manual för att ta reda på vad det ideala lufttrycket är för dina fram- och bakdäck i förhållande till lastvikten och årstiden. Det finns ingen ursäkt för däck med dåligt lufttryck – luftmaskiner finns hos nästan alla bensinstationer och de är extremt enkla att använda. Däck med för högt eller för lågt lufttryck kan leda till överhettning och även att de exploderar. De ökar även bränsleförbrukningen och försämrar hanteringen av fordonet.

3) Generellt tillstånd. Kolla efter sprickor, utsprång, bulor och fastkilade föremål. Om dina däck behöver lite uppmärksamhet, ta med bilen till en verkstad för rådgivning. Ibland kan däck reparareas, ibland är det bättre att byta ut dem. Med billiga däck av alla olika storlekar på nätet finns ingen anledning att skjuta upp det.

Körvanor:

Sättet som du kör på påverkar betydligt hur länge dina däck håller, och att följa dessa råd kan spara dig mycket pengar på däckbyte:

 • Undvik att gasa eller bromsa hårt
 • Undvik att ta snabba svängar
 • Kör sakta över farthinder och försök att inte ”böja” dina däck
 • Undvik att parkera på upphöjda trottoarkanter

Fördelarna med att ta väl hand om dina däck är att du sparar pengar, förbättrar kvalitén på dina åkturer, och håller dig själv och andra säker. Välanpassade, lagliga däck med korrekt lufttryck ger dig bättre bränsleekonomi, bättre hantering av fordonet, kortare bromssträckor och en alltjämt behagligare och tystare bilresa.

Så hur lång körsträcka bör du få ut av dina däck? Om du följer råden ovan, då får du helt klart ut mer för pengarna!