Kan det verkligen vara ett drömjobb att testköra?

Även som barn drömmer vi om ett jobb där vi får testa några häftiga prylar. Det skulle ju kunna bli du som får första tjing på att testa prylarna och sedan berätta om dem för alla dina vänner.

Som vuxen blir det faktiskt än mer intressant när du kan söka på nätet och läsa om världens coolaste jobb. Tänk till exempel på de som får testköra nya Ferrari-bilar. De måste väl känna sig lyckliga över att vara de första som får känna på hur det är att köra splitternya superbilar. Om du arbetar som testförare hos Ferrari ska du kunna ge allt när du testkör bilen och bilen ska kunna ge dig allt.

Men att arbeta som testförare innebär också ett stort ansvar. Många inser nog inte att testförarna faktiskt påverkar en bils eller en produkts slutresultat. Testförare ska se till att körningen blir så säker och felfri som möjligt.

Ett av de absolut häftigaste jobben som jag hörde talas om alldeles nyligen var att arbeta som testförare hos det världsledande däckföretaget Nokian däck. De testkör alla sina vinterdäcken. Hakkapeliitta är världens bästa vinterdäck och du kan ju tänka dig hur det skulle vara att arbeta som testförare där. Du får chansen att åka till de kallaste platserna i världen, köra bilar som verkligen klarar av svåra vinterförhållanden och där friktionen är på topp och du känner att du har ett stadigt grepp mot underlaget hela tiden.

Ett av mina drömjobb är att få testköra Hakkapeliitta-däck. Men samtidigt inser jag att jobbet medför mycket ansvar gentemot slutkunden. Tänk dig tanken att du testkör ett vinterdäck som hundratusentals människor sedan sätter sin tillit till. Hur tror du det skulle kännas?

Egentligen är jag rätt nöjd med att professionella yrkesmän utför testningen, men jag kan inte hjälpa att jag tycker att det här låter som ett drömjobb.

Vem det nu än är som jobbar därute med att testköra däcken hoppas jag att han eller hon fortsätter med sin goda arbetsinsats, eftersom jag och många andra som litar på däcken, hittills har lyckats hålla oss på vägarna tack vare däcken. Det kallar jag för en drömservice.