När stenskottet är ett faktum

Plötsligt händer det och det är inte roligt – ett stenskott träffar framrutan och skapar ett stort märke i den. I värsta fall blir det till och med hål i rutan och vinden viner in medan du kör. Vad gör man när man har fått stenskott på någon av bilrutorna? I den mån det går ska du sträva efter att begränsa själva stenskottet innan vindrutan spricker och måste bytas ut. Har man tur och tar sig snabbt till bilverkstaden kan man hinna det, det sparar både tid, pengar och miljöpåverkan.

Visste du att stenskotten är som allra vanligast på vägar där högsta tillåtna hastighet är över 70km/h? Det beror på att de småstenar som sitter fast i däcken lossnar vid högre hastigheter. När de flyger iväg kan de skada andra bilar.

Stenskott måste åtgärdas
Ett stenskott som inte åtgärdas kan spricka upp och klyva hela vindrutan. Det vore korkat att inte åtgärda stenskottet när det handlar om så lite pengar och en väldigt kort tidsinsats. Serviceverkstäderna brukar kunna ordna stenskottet direkt medan du väntar. Räkna med en tidsinsats på max en halvtimme och stenskottet är historia.

Vart vänder jag mig?
Alla bilverkstäder kan ordna ett stenskott, antingen genom att laga själva stenskottet eller genom att byta vindrutan. Hur man väljer att åtgärda problemet som har uppstått med stenskottet beror på var det har hamnat. Sitter det mitt i förarens synfält eller har det redan börjat orsaka större skador i rutan måste man byta ut vindrutan. Allt fler glasmästerier ägnar sig åt att byta vindrutor som en extra service åt sina kunder.

Vad kostar det?
Hur mycket en stenskottsreparation kostar beror på. Är det bara själva stenskottet som ska åtgärdas går det hela på några hundralappar som brukar täckas av försäkringen förutsatt att du har halv- eller helförsäkring. Är det däremot så att det stenskott som drabbat din vindruta sitter i synfältet eller inte är begränsat till en 5-kronas storlek, då måste hela vindrutan bytas och det kostar givetvis mer. Självrisken varierar mellan olika försäkringsbolag men brukar vanligtvis vara mellan 0 och 200 kronor. Att byta en hel vindruta kostar några tusenlappar, räkna med 1000 – 3000 kronor. Glöm inte att kolla upp med ditt försäkringsbolag vad försäkringen täcker för just dig och har du tid så se till att jämföra priserna bland de olika serviceverkstäderna för att hitta den bästa dealen.