Nybörjarguide – Hur byter man motorolja

De flesta biltillverkare råder bilägare att byta motorolja och oljefilter efter 4800-5000 kilometer eller åtminstone en gång per år. På så sätt kommer bilens livslängd att förlängas och det kommer att hålla bilen i bästa möjliga skick. Även om oljebyten kan vara ett mycket kladdigt och tråkigt jobb ibland, är det fortfarande en viktig underhållsåtgärd som måste utföras regelbundet.

Om du äger en bil, kommer du så småningom att upptäcka att din bil är i behov av ett oljebyte. Att lämna bilen hos en professionell bilverkstad för ett oljebyte kan lämna ett hål i plånboken. Varför inte prova att göra det på egen hand istället? Med lite planering, information och bra utförande, kan du byta bilens olja på egen hand. Kom dock ihåg att tipsen nedan är endast i informationssyfte. Om du är tveksam och inte vill riskera att skada din bil, är det bäst att låta en professionell göra jobbet.

byta-motorolja

Grundläggande saker du behöver:

Hylsnyckel – Används för att ta ut avtappningspluggen.
Domkraft – Används för att hissa upp bilen så att du kan arbeta under den.
Oljefilter – Samlar all smuts som finns i oljan.
Motorolja – För att bilen ska fungera korrekt så är motoroljan nödvändig. Mängden motorolja varierar mellan 3.5-8 liter för bensinmotorer, och 4-15 liter för dieselmotorer. Tänk på att det finns olika typer av motorolja så dubbelkolla vilken typ av motorolja passar just ditt fordon.
Tratt – Använd en tratt när du fyller i motoroljan – det går mycket enklare på detta sätt.
Trasor, papper och handdukar – Behövs för att kunna torka upp under jobbet.

Viktigt att tänka på innan du sätter igång

Många bilägare föredrar att starta bilen eller köra runt kvarteret innan de byter olja. Detta beror på att het olja rinner ut snabbare. Kom dock ihåg att om du arbetar med varm olja så kan den orsaka allvarliga skador, såsom brännskador på händer och ansiktet. Med det sagt, var extra försiktig när du använder den här metoden vid oljebyte. Denna metod rekommenderas inte för nybörjare.

Enkla steg att följa vid oljebyte:

Parkera bilen på en plan yta. Om det finns tillräckligt med utrymme under bilen glid under den. Om inte, kan du hissa upp bilen med domkraften.

När fordonet har ordentligt stöd och är säker, kan du krypa under bilen och leta efter oljepluggen. Den ligger nära den främre delen av fordonet. Placera en tidning eller en trasa runt området för att absorbera oljan som spills.

Du ska också placera spilloljedunken under motorns oljetråg. Använd din hylsnyckel för att lossa pluggen. Vrid den moturs och sedan kan du ta bort den för hand. Låt hälften av oljan rinna ur fullständigt. Efter detta, byt ut pluggen med hjälp av hylsnyckel.

Nu är det dags att hitta oljefilter. Återigen, placera spilloljedunken under den. Använd oljefilterverktyg för att ta ut oljefiltret.

Kom ihåg att lägga lite av den nya oljan runt gummipackning innan du installerar det nya filtret. På så sätt kommer du att förhindra eventuella problem på lång sikt. Skruva det nya filtret på filterröret och dra åt den.

Efter att ha följt stegen ovan, kan du nu komma ut från under bilen och öppna huven. Ta bort locket från oljefiltret och placera tratten i hålet. Fyll den med så mycket motorolja som din tillverkarens manual rekommenderar. Lägg på locket igen.

Skriv ner datum och körsträcka. Detta kommer att hjälpa dig att komma ihåg när du behöver byta olja igen.