Så väljer Du rätt däck till din Motorcykel

Att välja rätt däck till din motorcykel är av yttersta vikt, men även för vana motorcykelägare kan det vara en utmaning, särskilt med det överväldigande utbud av MC-däck som finns tillgängliga. Så vad behöver du tänka på när du köper nya motorcykeldäck?

Åkstil

Om du planerar att byta ut dina nuvarande motorcykeldäck så bör du börja med att ställa dig själv följande fråga: vad använder jag min motorcykel till? Hur och när du åker är viktiga insikter när du väljer däck, för att säkra att du får de mest pålitliga däcken för det syfte du tänker använda dem, och för att du ska kunna dra nytta av deras nyckelfunktioner. Om, till exempel, du kör mycket långdistans kommer du att behöva däck med bra uthållighet. Ett specifikt designat sportdäck skulle inte kunna leverera de extra funktioner de utlovar om din åkstil är långdistans, och såldes skulle de vara bortslösade på din motorcykel.

Motorcykelmodell

En del motorcykelägare kan anse det självklart att däcktypen ska väljas med motorcykelmodellen i åtanke, men andra kanske inte inser precis hur viktigt det här faktiskt är. Olika däck fås i många olika storlekar så oddsen är att det finns många däck som passar på just din motorcykel. Men däcken måste vara välsittande på din motorcykel i fler aspekter än bara storlek. Däck genomgår rigorösa tester av tillverkarna, men de testar dem endast på lämpliga motorcyklar. Det kan mycket väl vara så att ett visst däck inte har påtänkts just din motorcykel och därför inte har testats på den modellen. Det är därför ett gott råd att kolla tillverkarens rekommendationer. Även om ett däck får toppresultat i alla recensioner kommer det inte att fungera för dig om det inte passar din motorcykel.

Underhåll av motorcykeldäck

Som med alla däck är det livsviktigt att kolla trycket på motorcykeldäck, och motorcyklister bör göra detta en gång i veckan. Det kan upplevas som lite av en syssla, men det tar inte lång tid och det är i motorcyklistens bästa intresse att få in en god rutin. Att bibehålla rätt trycknivå ger både säkrare och mer kostnadseffektiva resultat. Däck som inte har tillräckligt med luft drar mer bränsle, har försämrad stabilitetsprestanda, reagerar långsammare vid styrning, samt har reducerat väggrepp i blöta förhållanden eftersom däckmönstren sluter sig.

Utöver däckens trycknivåer måste motorcyklister även hålla noga uppsikt över sina däcks skick överlag. Snitt, sprickor, utbuktningar eller objekt som kört sig fast behöver alla en specialists uppmärksamhet, så om du upptäcker sådana problem bör du genast ta dem till reparation eller byta ut dem. Att köra i hög hastighet med skadade däck kan sluta i livshotande olyckor, så oavsett hur liten skadan kan tyckas vara är det alltid värt att få en sakkunnig att titta på den.

Det finns däckföretag som specialiserar sig i alla olika sorters motorcykeldäck, och de ser alltid till att du har rätt däck för din motorcykel och dina behov. De har många olika storlekar och märken och täcker alla baser genom att ha däck för olika åkstilar och motorcykelmodeller.