Tips för säker bilkörning

Oavsett om du ska ta körkort under den närmaste tiden, eller om du redan har haft körkort under många år, kan dessa tips för säker bilkörning komma väl till pass. Att köra defensivt och säkert är faktiskt något som många missar på. De som tagit körkort nyligen på grund av att de inte lärt sig ännu, eller att de lärt sig fel från första början, medan erfarna bilförare missar på grund av att de lärt sig dåliga vanor med årens gång.

säker bilkörning

En erfaren förare kan dock kompensera mycket av sitt osäkra beteende med sin körvana och förmåga att läsa av situationen. I en situation där någon som nyss tagit körkort kanske skulle tvingas panikbromsa kommer den erfarne föraren ha bromsat i god tid, eftersom framförsikt kommer med tiden. Här gäller det att bilen är utrustad med fungerande bromsar då de är en av de absolut viktigaste komponenter i en bil. Oavsett om du är en erfaren eller nybliven förare, för att kunna bromsa i tid gäller det att se till att dina bromsar är i ett utmärkt skick. Så fort du märker att bilen inte bromsar som det ska så ska du köpa nya bromsar. Det behöver inte vara dyrt.

Hur som helst är det alltid bäst att köra trafiksäkert och defensivt. På så sätt gör du inte bara dig själv en tjänst, utan även dina medtrafikanter. Och om man tror på karma så kommer du få igen detta förr eller senare men även om man inte tror på karma är det ju alltid bättre att behandla folk såsom man själv vill bli behandlad.

Sitter du i en trafikstockning och någon vill byta fil släpp förbi denna person istället för att försöka hindra filbytet. Du tjänar inget på att inte släppa denna bil, och i ärlighetens namn, har du själv aldrig råkat hamna i fel fil bara för att bli tvungen att i sista stund byta fil? Jo, det har du garanterat.

Hjälp alltid till med omkörningar, särskilt på vägar där det finns risk för möte, men även annars. Ett av de vanligaste trafikfarliga beteendena är faktiskt just att man hamnar i ett sorts machotänk när det kommer till att bli omkörd. Men det är helt fel omkörningar är faktiskt ett av de farligaste momenten på vägarna, och du bör göra allt för att underlätta för den som kör om. Om du ser att någon vill förbi, håll så långt höger som möjligt. Om du märker att personen som kör om kanske missbedömt avstånd och hastighet, bromsa in (om du har möjlighet att göra detta på ett säkert sätt) för att hjälpa omköraren komma tillbaka till sin fil. Släpp prestigen det har hänt de flesta att man missbedömer en omkörning, och då är man beroende av andra trafikanters välvilja för att undvika en allvarlig olycka!

Var också uppmärksam även om du har rätten på din sida. Om du kör på huvudled och ser att en annan bil ska svänga ut på huvudleden, var extra vaken. I 999 fall av 1000 (eller ännu fler) kommer bilen vänta in dig och först därefter svänga ut på huvudleden, men ibland händer det att den andra bilens förare inte ser dig eller av någon anledning missar att kolla och så svänger en bil ut mitt framför dig.

Är du inte uppmärksam och vaken är olyckan ett faktum, och även om det inte är du som är vållande kommer din dag ändå vara förstörd. Så kom ihåg kör trafiksäkert och defensivt, det kommer alla ha nytta av!