Trafiksäkerhet

Det är naturligtvis otroligt viktigt att man visar hänsyn till varandra i trafiken. Det flesta trafikolyckor  (viltolyckor undantagna) beror tyvärr på att vi inte följer de regler som finns i trafiken. Reglerna finns där självfallet av en anledning, och absolut inte för att ställa till trassel för dig som bilist. Om vi minskar hastigheten, har bra däck, alltid kör rattonyktra och visar hänsyn mot varandra så kan vi undvika många av de tragedier som tyvärr utspelar sig på våra vägar.

Här nedan listar vi några punkter för dig som är mycket viktiga att tänka på när du är ute i trafiken:

•    Kör aldrig onykter. Det kan egentligen inte påpekas tillräckligt starkt vilken fara du utsätter dina medtrafikanter och dig själv för om du kör påverkad. Rattonykterhet skapar nästan dagligen nya tragedier och är ett otyg som bara måste bort från vägarna. Tänk också på att du fortfarande kan ha kvar alkohol i kroppen efter en sen natts festande. Så ta för vana att göra ett alkoholtest innan du sätter dig och kör igen nästa morgon.

•  Var utvilad när du kör. Det är framförallt viktigt när du ska köra längre sträckor. Om du känner att du håller på att somna vid ratten, så är det hög tid att ta en tupplur vid vägkanten. En kort liten vila på bara 10-15 minuter kommer att göra dig till en mycket säkrare trafikant.

•    Håll hastighetsgränserna. Olycksrisken blir mycket större när du ökar farten. Många singelolyckor beror på för hög fart. Du vinner dessutom lite tid på att jäkta. Det är mycket bättre att köra lugnt, i ställett för att du utsätter dig själv och dina medtrafikanter för fara genom att köra för fort. Du riskerar även dyra pennigböter om du inte håller hastighetsgränserna.

•    Lyssna på trafikinformation på radion och uppdatera dig om väglaget på de vägar som du ska ut och köra. Tänk även på att det kan bildas stora köer vid stora trafikhelger som jul, midsommar och påsk. Planera ditt resande om du ska resa långt bort. Kanske kan tåg , buss eller flyg vara alternativ till bilen?