Körtips för sommarkörning – Kör säkert och njut av sommaren

Följ våra körtips för sommarkörning och planera för en säkrare och roligare sommar. Sommarmånaderna är den tid på året då de flesta väljer att ge sig ut på långa bilturer. Det innebär att du spenderar mer tid på vägen och kör längre sträckor, under en längre tidsperiod.

Våra körtips för inför sommarperioden kommer att göra denna tid säkrare. I allmänhet innebär längre bilresor en ökad risk för att din bil på ett eller annat sätt ska gå sönder. Därför kan det vara all idé att följa dessa tips:

Körtips för sommarkörning, innan avfärd:

  • Däcken. Kontrollera slitbanans djup och mönster, samt slitage eller om det finns ojämnt slitage. Och var noga med att kolla så att det finns ett ordentligt reservdäck. Om du är ute mitt i ingenstans och ditt däck går sönder, måste du kanske köra långt med ditt reservdäck. Se till att du har bytt från vinterdäck till sommardäck eller allrounddäck.
  • Serva ditt fordon. Se till att du servar din bil och gör ett oljebyte innan du ger dig ut på vägarna. Var noga med att ha fyllt på alla vätskor (kontrollera olja, spolarvätska, kylarvätska, med mera.)
  • Packa en nödväska som innehåller: tändkablar, ficklampa, första hjälpen-väska, varningstriangel, nödbloss, extra vatten, konserverad mat, vanliga verktyg och allt annat som du tror du behöver.
  • Var smart när du packar och lastar i din bil. Du behöver inte ta med dig hela garderoben om du bara ska vara borta över en helg! Ju mindre du tar med, ju lättare kommer din bil att vara och desto mindre bensin kommer bilen att dra. När du packar din bil så se till att föraren kommer att ha god sikt åt alla håll (Om inte, kanske du ska tänka igenom en gång till om du verkligen behöver ha med allt på resan). Lägg de saker som du eventuellt kommer att behöva överst (som fika, vatten, kamera, med mera).

Körtips för sommarkörning, när du är på väg:

  • Håll dig vaken! Långa bilfärder innebär många timmar vid ratten och de flesta människor klarar inte mer än några timmar utan någon form av paus. Stanna och ta en paus när du behöver det. Byt förare ofta. Stanna för natten om du är riktigt trött. Innan du kör, se till att du är ordentligt utvilad. Koffein kan hjälpa på kort sikt, men i långa loppet vara till nackdel.
  • Varför inte ta den natursköna vägen? Ha inte för bråttom med att komma till din destination. En bilresa är inte en ursäkt för att köra 10 km mer i timmen än tillåtet. En utflykt handlar inte bara om slutmålet, utom om resan.
  • Försök att köra när det är ljust ute. Du har bättre sikt och därmed längre tid till att reagera om det kommer något hinder framöver.

Det allra viktigaste sommarkörnings-tipset är att ha kul! Eller, det är faktiskt det näst viktigaste. Det viktigaste tipset är att köra säkert och försiktigt!